HELSINGBORG!! Del 1

Jag har gått runt i vårt vackra Helsingborg och funderat. Vad kommer att ändras och vad kommer att byggas här i framtiden? Bara under dessa 23 jag levt har det byggts nya stadsdelar, landsmärken och affärer. Även har infrastrukturen ändrats så man på ett smidigare sätt kan pendla till och från jobb, eller till och från skolan. Det har hänt att det byggts saker som inte var så genomtänkta. Ett gott exempel är Väla.
Nu harklar ni säkert och skäller på mig. Väla? Det är ju skitbra med ett köpcentrum som samlar alla affärer under ett tak så man slipper springa ute när det är kallt och jävligt. Men då säger jag. Tänk såhär, om Väla aldrig existerat. Var hade då folket tagit vägen? Centrum såklart.
Tänk er Helsingborgs centrum som ett levande och turistrikt ställe. Turisterna hade kommit eftersom det hade varit fler butiker, caféer, restauranger och pubar. Det hade liksom lönat sig att hyra en lokal i centrala delarna. Och inte bara kring Kullagatan, Bruksgatan och Södergatan. Utan mer utbrett.

Tänk er torget runt Mariakyrkan. En massa krogar med uteserveringar likt Lilla Torg dom har i Malmö Tänk er en sommardag och det är smockfullt med folk som vill svalka sig eller ta något att fylla kakhålet med. Liksom centrum hade levt på ett annat sätt.

Sen hade man kunnat skapa fler gallerior, med tunga klädesbutiker med kända märeskläder. Fler turister skapar fler hotell. Fler turister skapar bättre uteliv. Fler turister drar in mer pengar. En turist vill inte åka 10 km utanför stan för att hamna i ett tråkigt köpcenter, med kassa butiker. Sen är det klart att vi har många danskar. Det är ju eftersom allt är billigare här. Nej bomma igen Väla och öppna upp fler ytor i Helsingborgs centrum, så butiksägare kan smälla upp deras sortiment. Utbudet kommer garanterat att förbättras då fler kommer att konkurera med varandra på en mindre yta. Priserna kommer förmodligen pressas så man inte är dyrare än grannen. Samt att ägarna kommer att leta kläder som överträffar deras konkurenter.

Hade tänkt göra en liten serie om hur Helsingborg ser ut 2020 enligt hur jag vill ha det.
2020 är jag in charge här i Helsingborg. Då kommer det se ut såhär:
Vi börjar med några stadsdelar som tillhör Filborna församling. Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal.
Dalhem är ett mångkultruellt område. Bostadsbristen är hög, så man har byggt nya lägenhetshus borta vid kojaksbacken. Husen är i 2 våningar för att passa in i bilden med de övriga husen. Det fina med de nya husen är att det är uppbyggda i backar så det ser ut som San Fransisco i miniatyrversion. Området kring skolan/ladan (gammal bondgård) har man fått fram en liten torghandel. En levande stadsdel med låg kriminalitet, då det finns mycket jobb runt om i Helsingborg. Det är även så att danskarna hittar hit för att söka jobb.

Drottninghög. En stadsdel som höjt sin status. Efter en stor renovering av hela området har man byggt till en fjärde våning på varje hus. Fjärde våningen är en stor terrasslägenhet med 360 graders vy. Hela takvåningarna är gjorde med Helsingborgstegel eftersom det gamla Helsingborgs Ångtegelbruket är återupptaget. Utomhusbadet i hålan finns inte kvar då hela "Hålan" fyllt upp med vatten igen. Det har blivit en sjö igen precis som förr. Men inte lika djupt. Hela vasatorpsvägen har blivit enkelfilig och man har flyttat hela vägen ett snäpp närmare de gula husen på Fredriksdal. Alltså den östgående filen har vänt och blivit en västgående. Samt att larmvägen med fortsättning ut mot österleden har blivit den östergående filen. Där gamla vasatorpsvägens västgående fil låg har man nu gjort en kanal samt en promenad med mycket grönska. Ungefär så här:



Fredriksdal är sig likt men man har renoverat samtliga lägenheter för att möta den nya standarden. Man har även byggt många nya studentlägenheter vid gamla softabllplanen. Eftersom campus expanderat kraftigt och att det nu bor många studenter i Helsingborg.

Området där kolonierna vid Fredriksdal/Dalhem låg har jämnats med marken. Det gjorde man redan 2006. Nu står det nya radhus där. Fotbollsplanen som ligger mellan Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och det nybyggda området, där har man byggt en Max hamburgerrestaurang samt en modern bensinstation.

Kommentarer
Postat av: patryk krydd

hej mitt namn är patryk krydd och jag är kryddarnas kryddare !

2008-06-18 @ 19:06:54
Postat av: Baybare

Hej. Jag har inte läst att det står "Hade tänkt göra en liten serie om hur Helsingborg ser ut 2020 enligt hur jag vill ha det." Och inte hur det ska se ut.. Så gå och lägg din panna i ett isvak och få ont..

2008-06-18 @ 21:06:58
URL: http://baybare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0